Staalkabels inspecteren

Hoe inspecteer je staalkabels van touwparcoursen?
01
jul

Staalkabels inspecteren in touwparcoursen

STAALKABELS VAN LEVENSBELANG

Zekerkabels, safetylines, tuikabels, veiligheidskabels. Allemaal benamingen voor staalkabels die we gebruiken in touwparcoursen. Ze zorgen er voor dat onze parcoursen niet omvallen en ze zorgen ervoor dat onze deelnemers niet naar beneden vallen. Toch is er nog vaak verwarring in de branche over het gebruik ervan. Welke kabels mag ik gebruiken? Hoe bevestig ik staalkabels? Hoe moet ik ze onderhouden en inspecteren? In deze blog probeer ik jullie in hoofdlijnen de basiskennis mee te geven.

STAALKABELS GEBRUIKEN VOLGENS DE NORM NEN15567-1

In paragraaf 4.2.4. staan de basisregels voor het gebruik van staalkabels in touwparcoursen:

 • Ze moeten geschikt zijn voor de toepassing (fabrikanten van zekersystemen stellen soms specifieke eisen).
 • Ze moeten gemaakt zijn van gegalvaniseerd staal of RVS.
 • In uitzonderlijke gevallen zou staalkabel met een kunststof kern toegepast kunnen worden.
 • Staalkabels met een touwkern zijn verboden!!!

Het nadeel van staalkabels met een touwkern is dat het vet in het touw verdwijnt als gevolg van zon, regen, wind en temperatuursverschillen. Daarna kan het touw water vasthouden, wat vervolgens kan gaan zorgen voor corrosie van binnenuit. Dit is erg lastig te zien tijdens inspecties en kan de breeklast ernstig verminderen.

STAALKABELS BEVESTIGEN

Er zijn veel mogelijkheden om staalkabels te verbinden. Klemmen, persen, splitsen, in hars gieten etc.. Elk systeem heeft zo zijn voor- en nadelen. Voor onze branche pleit ik echter voor verbindingen die absoluut veilig zijn, makkelijk te inspecteren zijn en de kans op roesten zo klein mogelijk maken. Gebruik ook altijd gecertificeerde verbindingsmiddelen die minimaal net zo sterk zijn als de staalkabels. Voor u als bouwer of eigenaar is het belangrijk om te weten dat uw verbindingen moeten voldoen aan de eisen die zijn gesteld in de EN13411 deel 1 t/m 7. Deze norm gaat heel specifiek over staalkabelverbindingen. Deze worden ondersteund door goede illustraties, tekeningen en berekeningen. Een aanrader voor elke bouwer/ eigenaar om aan te schaffen. Enkele extra eisen uit de NEN15567-1:

 • Als je staalkabelverbindingen niet aan deze (gehele) norm voldoen, dan moet je een uitgebreide test laten doen op je verbindingen.
 • Zo’n test hoef je niet uit te voeren voor kabels met twee mobiele persingen achter elkaar, mits de pers bedoeld is voor deze toepassing.
 • In dit geval hoeven de persingen niet meer gemarkeerd te zijn met een identificatie-teken van de fabrikant.
 • De eigenaar van het park moet wel alle gegevens van de pers in zijn dossier bewaren (handleiding, wie is de fabrikant)
 • De hoek in de verbinding van kabels die om palen/ bomen gewikkeld worden, mag niet meer zijn dan 60 graden (uitzonderingen daargelaten).
 • Als je staaldraadklemmen gebruikt voor de verbindingen, dan moeten ze voldoen aan de EN13411-5.
 • Met plastic omhulde staalkabels zijn in principe niet toegestaan (slechts in uitzonderlijke gevallen). Niet doen dus….
 • Synthetische touwen/ kabels (bv kunststof met glasvezel) moeten speciaal voor de toepassing in het touwparcours bedoeld zijn.

STAALKABELS ONDERHOUDEN 

Onderhoud van staalkabels is belangrijker dan op het eerste gezicht lijkt. Vervuiling van de staalkabels zorgt ervoor dat ze langer vochtig blijven na een regenbui. Ook fungeert de vervuiling als “schuurpapier” waardoor de zinkhuid aangetast wordt. Hierdoor neemt het risico op roestvorming toe. Het is goedkoper om bij voorbeeld 1 keer per jaar de kabels te borstelen met een kunststof borstel, dan elke 8 – 10 jaar de kabels moeten vervangen doordat ze verroest zijn. Inspecteer daarom regelmatig (minimaal 1 keer in de drie maanden) al je zekerkabels en maak ze schoon waar nodig.

STAALKABELS INSPECTEREN

Het inspecteren van staalkabels is verantwoordelijk werk. Laat dit doen door iemand die daarvoor opgeleid is en over de nodige ervaring beschikt. Afhankelijk van de drukte in je park moet er een inschatting gemaakt worden voor de frequentie van inspectie. Soms kan dit betekenen dat het dagelijks of wekelijks moet gebeuren. De belangrijkste punten waarop staalkabels geïnspecteerd moeten worden zijn:

 • Het aantal gebroken draadjes in de staalkabel in een bepaalde sectie van de kabel.
 • De afname van de diameter van de staalkabel als gevolg van externe/ interne slijtage.
 • Breuken in kardelen van de staalkabel.
 • Externe en interne roestvorming.
 • Vervorming als gevolg van transport, verwerking, gebruik.
 • Mechanische beschadiging door onderhoud of de verbindingsmiddelen van het zekersysteem.
 • Beschadigingen door hitte. Dit kan het gevolg zijn van blikseminslag en is moeilijk op te sporen, maar gevaarlijk.

In de ISO 4309 deel 1 en 2 vind je alle inspectietips en afkeurcriteria voor staalkabels. Deze worden ondersteund met duidelijke foto’s tekeningen en tabellen. Een must-have voor elke professional die staalkabels inspecteert. NIET GESCHIKT VOOR LEKEN!!!!

Vragen over deze blog? neem contact met ons op: SBP helpt u graag verder: Tel: 0497514698/ info@touwparcoursen.nl

 


Disclaimer: aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend en beoogt niet volledig te zijn. Blijf je verstand gebruiken!

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundations

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...