Noodplan maken voor touwparcoursen

Voorbereiding voorkomt onverwachte sistuaties
26
okt

Noodplan NEN 15567-2 voor touwparcoursen

Noodplan touwparcoursen

Noodplan volgens NEN 15567-2. Wat doe je als ondernemer bij calamiteiten binnen je bedrijf? Wie doet de communicatie? Met welke partijen communiceer je? Welke middelen heb je tot je beschikking? Zijn er medewerkers met speciale opleidingen? En vooral ook de vraag “wanneer treedt het plan in werking”? Allemaal vragen waar je van tevoren over na moet denken. Als je dit nog moet regelen als er een calamiteit plaatsvindt, dan is de kans groot dat je steken laat vallen.

Noodplan volgens de NEN 15567-2
In deel 2 van de NEN 15567 (verplicht) staat dat je als ondernemer een noodplan moet hebben bij je touwparcours. Het moet afgestemd zijn op de grootte van je parcours en het aantal deelnemers dat er tegelijkertijd gebruik van kan maken. Ook moet er expliciet aandacht geschonken worden aan de bereikbaarheid/ toegang voor hulpdiensten (ambulance/ brandweer). Verder moeten MINIMAAL de volgende zaken beschreven staan:

  • adresgegevens van het bedrijf (eventueel met gps coördinaten)
  • de namen van de hulpverleners/ redders binnen het bedrijf
  • de manieren van communiceren binnen het bedrijf
  • welke materialen kunnen ingezet worden bij calamiteiten en waar zijn ze te vinden
  • procedures bij evacuaties (bij 1 slachtoffer/ bij alle deelnemers uit het park halen)

Hoe stel je dit document op?
Een noodplan wordt opgesteld aan de hand van de risico inventarisatie. Pas als je weet wat de risico’s zijn, kun je ook goede beheersmaatregelen opstellen. Uiteraard zul je de meeste risico’s met interne beheersmaatregelen op kunnen lossen, die niet in een noodplan hoeven te staan. Een noodplan beschrijft mensen, procedures en middelen die ingezet worden bij “onverwachte gebeurtenissen”. Vaak zijn dit dan ook voorvallen waarbij je externe hulp nodig hebt, zoals brandweer, ambulance, reddingsdiensten. Neem daarom ook van al deze diensten de precieze contactgegevens op in het document en check deze regelmatig. Verder is het handig om een duidelijke volgorde van handelen te beschrijven waarin handelingen uitgevoerd moeten worden, zodat ze als een soort checklist afgevinkt kunnen worden. Hiermee maak je de kans dat er iets vergeten wordt zo klein mogelijk. Heb je te maken met verblijfsaccommodaties, vergeet dan niet vluchtroutes, verzamelpunten, deelnemerslijsten/ checklisten mee te nemen in het plan.
Overigens: ER BESTAAT NIET ZOIETS ALS EEN STANDAARD NOODPLAN! Het beste plan is volledig afgestemd op locatie, weer, deelnemers, medewerkers en materialen!

SBP helpt u graag verder met het maken van een goed noodplan!


Disclaimer: aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend en beoogt niet volledig te zijn. Blijf je verstand gebruiken!

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundations

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...