Houtrot

Houtrot

Houtrot in touwenparcours

In highropes, klimbossen en low ropes is de afgelopen jaren erg veel houtrot aangetroffen. Ook zijn er ongevallen gebeurd ten gevolge van houtrot. Touwparcoursen staan het gehele jaar in weer en wind en zijn daarom extra gevoelig voor de elementen. En omdat er geen giftige stoffen gebruikt mogen worden waar deelnemers mee in aanraking komen, is verduurzaming van houten onderdelen in touwparcoursen lastig te realiseren tijdens de bouw, maar het is wel mogelijk. We adviseren u graag voordat u een touwparcours gaat bouwen.  Het tijdig opsporen, herkennen en beoordelen van houtrot is erg belangrijk. In het beginstadium van houtrot is het vaak nog te behandelen. Vervangen of repareren van rot hout is echter erg kostbaar. Het liefst wilt u dat voorkomen!

Oorzaken houtrot in klimparken

In steeds meer parken die gebouwd zijn met slechte kwaliteit hout is houtrot te vinden.
Dit betreft vaak  Douglas of ander naaldhout dat niet geïmpregneerd (onbehandeld) of slecht geïmpregneerd is (buitenste laagje). Zeker als de palen rechtstreeks in de grond staan gaat de houtrot snel. Maar ook de toppen van de palen vragen om een grondige inspectie. Vergeet niet dat de eerste paar centimeter van een paaltop er goed uit kan zien omdat daar nog impregneermiddel aanwezig is. De eerste 20 centimeter onder de top is erg belangrijk, omdat daar vaak de eerste verankeringen van de tuikabels zitten.

Houtrot inspectie in klimbossen

De ERCA heeft hier erg veel tijd en aandacht aan besteed. Er is een zeer professionele handleiding voor inspecteurs gemaakt en er hebben vele scholingsbijeenkomsten plaatsgevonden. Daarom zijn op dit moment de ERCA inspecteurs de beste professionals in onze branche om de gevaren van houtrot op te sporen en te beoordelen.

SBP helpt u graag bij de beoordeling van uw houten onderdelen in uw touwparcoursen.

You are donating to : Greennature Foundations

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...