18
jun

Houtrot in touwparcoursen

HOUTROT IN TOUWPARCOURSEN

Houtrot in je touwparcours is iets waar je als ondernemer niet op zit te wachten. En toch is dat een vorm van slijtage die je mee moet nemen in je exploitatiebegroting van je touwparcours. Een element vervangen gaat nog. Een platform vervangen is al wat meer werk. Maar een paal vervangen is mega veel werk en vaak een dure klus. Het is eigenlijk dubbel werk: Eerst afbreken wat je gebouwd hebt, en dan weer opnieuw opbouwen. In deze blog wat meer informatie over preventie en behandeling van houtrot in touwparcoursen.

HOE VOORKOM IK HOUTROT IN MIJN TOUWPARCOURS?

Aanschaffen van palen die niet rotten is stap 1. In de eurocodes voor bouwen staat dat hout van bouwwerken die in weer en wind staan van duurzaamheidsklasse 1 of 2 moeten zijn. Maar dat is vaak hout uit de tropen en onbetaalbaar ivm aanschaf en transport.

Verduurzamen van goedkoper hout is stap 2. Als je geen gebruik maakt van duurzaam hout (1 – 2), dan kun je dit verduurzamen. Zorg ervoor dat het hout tot het kernhout wordt geïmpregneerd (niet alleen de buitenste 2-3 mm). Vaak betekent dit dat het oven gedroogd moet zijn en meerdere malen geïmpregneerd moet zijn.

Een goede verwerking van hout is stap 3. Zorg ervoor dat je hout zoveel mogelijk “vrij” staat, zodat er lucht bij kan. Overal waar hout in contact staat met ander hout (of andere materialen) is verhoogde kans op houtrot. Laat ruimte tussen de planken van de platforms en de palen. Gebruik afstandshouders tussen houtverbindingen. Zet palen niet in de grond, zonder ze te voorzien van een Polesaver. Zet palen bij voorkeur in een stalen anker (geen buis!!!!) dat open is.

Zorgen voor afwatering is stap 4. Zorg dat water van palen, platforms en elementen af kan lopen. Creëer geen “wateropslagjes”. Installeer palen van elementen met de scheuren naar beneden, schuin palen af, zorg voor kapjes bovenop de palen waar het nog onderdoor kan waaien etc..

LEVENSDUUR VERLENGEN VAN BESTAANDE TOUWPARCOURSEN

Veel bouwers gebruiken nog steeds onbehandeld Douglas hout voor touwparcoursen.Uit ervaring heb ik gemerkt dat dit hout na 6 – 8 jaar behoorlijk in de problemen kan komen met houtrot. Wat kun je doen om de levensduur te verlengen?

  1. Zorg dat er lucht bij de houten onderdelen kan. Een luchtstroom haalt vocht weg; de eerste levensbehoefte voor schimmels.
  2. Houd het oppervlak van de houten onderdelen glad (goed schuren) zodat het minder makkelijk vocht vast houdt.
  3. Verwijder aanslag met grote regelmaat. Elk jaar blaadjes, zand, mos, korstmos etc. verwijderen.
  4. Maak aanslag schoon met schoonmaakazijn. Dit is heel goedkoop en vertraagd nieuwe vervuiling.
  5. Scherm kops hout af met een “afdakje”. Soms is een frisbee of een dienblad al voldoende. Leg dit er niet “koud”op maar houd afstand.

INSPECTEREN EN REPAREREN VAN BESTAANDE HOUTROT

Om houtrot in touwparcoursen op te sporen is specialistische kennis noodzakelijk. Zorg ervoor dat u de juiste kennis in huis haalt. Niet zelden heb ik reparaties van houtrot gezien die zinloos zijn. Om de reparatie heen, rot het net zo snel verder omdat er poreuze vullingen gebruikt zijn (bv purschuim) en de bestaande houtrot niet ver genoeg verwijderd is. Natuurlijk is reparatie in veel gevallen goedkoper dan vervangen. Maar laat dit dan wel door een expert doen. Want anders ben je per saldo nog veel duurder uit. Een expert weet je te vertellen of reparatie nog zinvol is of niet!

Vragen over deze blog? neem contact met ons op: SBP helpt u graag verder: Tel: 0497514698/

 

   


Disclaimer: aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend en beoogt niet volledig te zijn. Blijf je verstand gebruiken!

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundations

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...