afknelling en toprot in touwparcoursen

inspecteer grondig en voorkom problemen
24
feb

Afknelling en toprot

Afknelling

Tijdens de afgelopen januari storm is wederom gebleken dat afknelling van bomen door platforms en/ of tui-en zekerkabels niet zonder gevaar is. Bomen kunnen specifiek op die plekken afbreken bij overbelasting. Gelukkig zijn er wederom geen slachtoffers gevallen en is er alleen materiaalschade. Toch moet ik er niet aan denken dat een boom afbreekt als er per ongeluk 4 – 5 personen aan een zekerkabel gaan hangen of op een platform gaan springen.

Toprot

In steeds meer parken die gebouwd zijn met slechte kwaliteit hout is houtrot te vinden. Dit betreft vaak  Douglas of ander naaldhout dat niet geïmpregneerd (onbehandeld) of slecht geïmpregneerd is (buitenste laagje). Zeker als de palen rechtstreeks in de grond staan gaat de houtrot snel. Maar ook de toppen van de palen vragen om een grondige inspectie. Vergeet niet dat de eerste paar centimeter van een paaltop er goed uit kan zien omdat daar nog impregneermiddel aanwezig is. De eerste 20 centimeter onder de top is erg belangrijk, omdat daar vaak de eerste verankeringen van de tuikabels zitten. En die wil je niet in rot hout vast hebben zitten.

Reactie van een klant

“Er was nog ca. 19cm goed hout over. De rest van de paal zag er gezien de leeftijd(staat 8 jaar) nog vrij redelijk uit. Ik denk dat bij twijfel over de sterkte van palen, een IML onderzoek een zeer goede aanvulling kan zijn, waar grote waarde aan gehecht kan worden. Wij zijn (ondanks de forse kosten van herstel) erg content met de uitslag. Ik denk dat erger is voorkomen. Ik moet er niet aan denken wat er zou kunnen gebeuren.”

Heb je ook problemen met houtrot in je touwparcours? Deel het met je collega’s.

 

SBP helpt je graag verder met een goede houtrot inspectie!


Disclaimer: aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend en beoogt niet volledig te zijn. Blijf je verstand gebruiken!

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundations

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...